Missie, visie en identiteit
‘Ontwikkelen en groeien naar wie je wilt zijn’
Missie
Op Zeehonk Wakersduin is het onze missie om kinderen te stimuleren zich optimaal te ontwikkelen en voor te bereiden op hun rol in de maatschappij. Elk kind krijgt de mogelijkheden zich naar eigen vermogen en tempo te ontwikkelen tot een autonoom individu. Zeehonk Wakersduin is een school waar leerlingen en leerkrachten samenwerken en elkaar respecteren. We bieden een veilige plek waar ieder kind zich sociaal, creatief en cognitief naar aanleg en vermogen kan ontwikkelen. We helpen kinderen zich optimaal te ontwikkelen en voor te bereiden op hun rol in de veranderende wereld.
Van daaruit vinden we het onderstaande van belang:
- Sociale veiligheid, saamhorigheid, respect voor de eigenheid van ieder kind, laagdrempeligheid.
- Samen spelenderwijs de wereld verkennen, uitdaging bieden op niveau, omgaan met verschillen, zichtbare doelen stellen en ontwikkelen van talenten.
- Handelingsgericht werken: het onderwijs aanpassen aan de onderwijsbehoeften van het kind.
- We vinden de mening van ouders belangrijk en we beschouwen hen als partners.
We vinden het belangrijk dat de veiligheid voor ieder kind voorop staat, hierin sluiten we aan op de missie van de stichting Sophia Scholen. Op Zeehonk Wakersduin vertaalt dit zich in het uitstekende pedagogische klimaat voor de kinderen. Van daaruit is er ruimte voor ontwikkeling. Ons onderwijs richt zich in de kern op de basisvakken rekenen, taal, spelling en lezen. De school zet daarnaast in op vaardigheden zoals nieuwsgierigheid en creativiteit. De leesontwikkeling en cultuurexpressie zijn voor onze school essentiële onderdelen. Door middel van lezen zorgen we ervoor dat onze kinderen de basisschool (dgitaal) geletterd de school verlaten voor zij de volgende stap maken naar het middelbaar onderwijs.Met cultuuronderwijs leren ze uitdrukking te geven aan hun gedachten en emoties. Zo helpen we onze leerlingen bij hun ontwikkeling tot moderne en zelfstandige burgers. Cultuureducatie vind je daarnaast terug in de vele activiteiten op en buiten school zoals bezoeken aan musea, toneel, opening en sluiting van thema's, naschoolse activiteiten etc.
Vanuit de werkwijze van Adaptief Onderwijs met Effectieve Directe Instructie (EDI) worden leeractiviteiten georganiseerd. Binnen het adaptieve onderwijs en door effectieve directe instructie stimuleren we verschillende vormen van samenwerking. Daarnaast gebruiken we het digitale schoolbord en Chromebooks om de leerstof extra in te oefenen en visueel aan te bieden. We leren leerlingen hun talenten te ontwikkelen, rekening te houden met de ander en oog te krijgen voor de wereld om zich heen. We doen dat in een omgeving die veilig, vertrouwd en uitdagend is. De resultaten die we daarmee bereiken zijn voor ons als team de grootste stimulans om ons te blijven ontwikkelen en in te zetten voor de leerlingen.
Visie op lesgeven
De kern van ons vak is lesgeven. We onderscheiden pedagogisch en didactisch handelen, hoewel beide facetten van ons werk feitelijk onscheidbaar zijn. Van belang bij het lesgeven is: oog hebben voor het individu, een open houding, wederzijds respect en een goede relatie waarin het kind zich gekend weet. Belangrijke pedagogische noties zijn: zelfstandigheid, eigen verantwoordelijkheid (eigenaarschap), kritische zin, reflecterend vermogen en samenwerking.
Gelet op de didactiek vinden we de volgende zaken van groot belang:
- Adaptief onderwijs; onderwijs op maat bieden, kinderen zelfstandig en samen leren werken
- Interactief lesgeven; de leerlingen betrekken bij het onderwijs (betekenisvol = motiverend) en gevarieerde werkvormen gebruiken (variatie = motiverend);
- Een kwaliteitsvolle (directe) instructie (EDI) verzorgen (goed aanleren en controleren)
Identiteit
De aandacht voor identiteit, levensbeschouwing en burgerschap wordt op onze school vormgegeven door middel van het ontmoetingsleren.
Ontmoetingsleren is erop gericht dat de leerling zich ‘in levensbeschouwelijk opzicht kan ontwikkelen tot een volwassen mens met een eigen levensontwerp, levensvisie, spiritualiteit of geloof. (Van den Berg & Mulder, 2017)
Onze onderwijsvisie op lezen en cultuur komt terug in dit ontmoetingsleren. We zorgen ervoor dat kinderen levensbeschouwelijk geletterd worden. Hierin staat het motto: “jezelf leren kennen en de ander begrijpen” centraal. Vanuit het christelijk geloof als inspiratiebron.
Op school en in de ontmoeting met de ander ontwikkelen leerlingen inzicht in hun eigen identiteit en oefenen ze met verschillende rollen of identiteitsposities. De school dient als oefenplaats voor het omgaan met diversiteit en inclusie. Om hier vorm aan te geven, betrekt de school hier de omgeving bij. Leerlingen leren over en ontmoeten mensen met andere achtergronden, mogelijkheden en oriëntaties dan hen vertrouwd zijn.